Biografia


Kari Karjalainen

Lyhyt historiikki

Kari Karjalainen on syntynyt 14.10.1953 Kerimäellä. Diplomin hän teki vuonna 1981 Sibelius-Akatemiassa Erkki Karjalaisen oppilaana. Hän on täydentänyt opintojaan Zürichin konservatoriossa ja lukuisilla mestarikursseilla.

Kari Karjalainen on opiskellut myös sävellystä ja musiikinteoriaa opettajinaan Einar Englund ja Erik Bergman. Sävellystuotanto on pääasiassa kamarimusiikkia, mutta tuotannossa on laajoja orkesteriteoksia, mm. Konsertto orkesterille ja Sarja Puhallinorkesterille. Sovituksia erilaisille soitinkokoonpanoille on syntynyt valtava määrä.

Kari Karjalainen on kunnostautunut myös tietokirjailijana, hän on julkaissut Ollaan kuulolla, äänenkuljetusta puhtaasti -teoksen jossa käsitellään laajasti puhtaan intonaation ongelmia ja ratkaisuja näihin kaikkia muusikoita kiinnostaviin kysymyksiin. Kirjassa esitellään myös matemaattiset mallit ja ratkaisut kuinka yläsäveljärjestelmän aiheuttamat ongelmat saadaan käytännön tasolla hallintaan.

Kari Karjalainen on julkaissut myös Trumpettikirja 1-3 -sarjan joissa käydään trumpetinsoiton opiskelu A:sta Ö:hön, alusta opintojen loppusuoralle ja maaliin. Tämä sarja julkaistaan jokaiselle vaskisoittimelle kirjoitettuna yhteistyössä eri soitinten huippuasiantuntijoiden kanssa.

2014 ilmestyi myös kirja: Sovittaminen, johdatus ammattimaiseen sovittamiseen, orkestrointiin ja soitintamiseen. Oppikirjassa opetetaan sovittamista ja transkriptioiden laatimista erilaisille soitinkokoonpanoille. Kirjassa on perinteisten soitinkokoonpanojen lisäksi laaja osuus, jossa käsitellään jazz-tyylin soinnuttamista ja sovittamista.

Kari Karjalainen on esiintynyt laajasti kamarimuusikkoa sekä solistina. Yhteistyöstä urkutaiteilija Kalevi Kiviniemen kanssa on syntynyt neljä CD-levyä. Vuodesta 1977 Kari Karjalainen on toiminut Lahden konservatorion trumpetinsoiton opettaja ja vuodesta 1985 trumpetinsoiton lehtorina.